14 Kasım 2022 Pazartesi

Süt sektörü krizden, çocuklar yetersiz süt tüketiminden korunamıyor


1990'lı yıllarda Yemsan'ın özelleştirilmesi sonrasında yem üretiminde dışa bağımlılığını giderek artması, günümüzde temel besinlerden süte ulaşımı güçleştirmiş bulunuyor.


Süt sektörünün krizine çözüm bulunamıyor


Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, 2022 Eylül'de yıllık bazda yüzde 4.4 düşerken, Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %2.7 azaldı. Sektör temsilcileri, üretimdeki azalışa gerekçe olarak girdi maliyetlerindeki artışa karşın çiğ süt satış fiyatının düşük kalması sonucu üreticilerin zarar etmesini ve anaç hayvanlarını uzun bir süredir kesime gönderek hayvancılıktan çıkmasını gösteriyor. (1)

Yemsan'ın özelleştirilmesiyle yemde dışa bagımlılık arttı


1990’ların başında 26 adet fabrikası ile karma yem piyasasında yüzde 12 paya sahip bulunuyordu. 1993-95 yılları arasında YEMSAN’a bağlı tüm üretim birimleri özelleştirildi ve devlet yem üretiminden çekildi. (2) 


İthalata dayalı tarım ve hayvancılığın geldiği noktada süt sektörü krizden, çocuklar temel besin maddesi olan süt yoksunluğundan korunamıyor. 


Yemsan'ın özelleştirilmesi sonrasında yemde dışa bağımlılık arttı. Yemsan'ın özelleştirilmesi ile hayvancılığın yem aracılığı ile desteklenmesi olanağı da ortadan kalkmış oldu. Döviz kurundaki yükseliş sonrasında temel besinlerdeki  önlenemeyen artışların en çarpıcı olan süt fiyatlarındaki artış oldu. İthalata dayalı tarım ve hayvancılığın geldiği noktada süt sektörü krizden, çocuklar temel besin maddesi olan süt yoksunluğundan korunamıyor. 


Kaynaklar:
1.https://www.bloomberght.com/sut-uretiminde-dusus-suruyor-2319162
2.https://www.birgun.net/haber/turkiye-tariminda-ozellestirme-2-gubre-sut-yem-ve-sekerde-donen-oyunlar-206962

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder