1990'lı yıllarda Yemsan'ın özelleştirilmesi sonrasında yem üretiminde dışa bağımlılığını giderek artması, günümüzde temel besinlerden süte ulaşımı güçleştirmiş bulunuyor.
Süt sektörünün krizine çözüm bulunamıyor
Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, 2022 Eylül'de yıllık bazda yüzde 4.4 düşerken, Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %2.7 azaldı. Sektör temsilcileri, üretimdeki azalışa gerekçe olarak girdi maliyetlerindeki artışa karşın çiğ süt satış fiyatının düşük kalması sonucu üreticilerin zarar etmesini ve anaç hayvanlarını uzun bir süredir kesime gönderek hayvancılıktan çıkmasını gösteriyor. (1)
Yemsan'ın özelleştirilmesiyle yemde dışa bagımlılık arttı
1990’ların başında 26 adet fabrikası ile karma yem piyasasında yüzde 12 paya sahip bulunuyordu. 1993-95 yılları arasında YEMSAN’a bağlı tüm üretim birimleri özelleştirildi ve devlet yem üretiminden çekildi. (2)
İthalata dayalı tarım ve hayvancılığın geldiği noktada süt sektörü krizden, çocuklar temel besin maddesi olan süt yoksunluğundan korunamıyor.
Yemsan'ın özelleştirilmesi sonrasında yemde dışa bağımlılık arttı. Yemsan'ın özelleştirilmesi ile hayvancılığın yem aracılığı ile desteklenmesi olanağı da ortadan kalkmış oldu. Döviz kurundaki yükseliş sonrasında temel besinlerdeki önlenemeyen artışların en çarpıcı olan süt fiyatlarındaki artış oldu. İthalata dayalı tarım ve hayvancılığın geldiği noktada süt sektörü krizden, çocuklar temel besin maddesi olan süt yoksunluğundan korunamıyor.
Kaynaklar:
1.https://www.bloomberght.com/sut-uretiminde-dusus-suruyor-2319162
2.https://www.birgun.net/haber/turkiye-tariminda-ozellestirme-2-gubre-sut-yem-ve-sekerde-donen-oyunlar-206962
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder