4 Ağustos 2022 Perşembe

Organik tarımda rehberlik ve sertifikasyon kamu kurumları tarafından yapılmalı

 Türkiye'de organik tarım uygulamaları ile ilgili önemli sorunlardan birini bu alandaki sertifikasyon işlemlerinin kamu kurumları yerine özel sektör tarafından yapılması oluşturuyor.


Sağlıklı beslenme için önem taşıyan uygulamalardan birini organik tarım oluşturuyor. Organik tarımda kullanılan üretim teknikleri ile çevre kirliliğini engellemesi veya minimuma indirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda uyulması gereken kurallar var. Organik tarım uygulayıcıları bu alanda yetkilendirilmiş şirketler tarafından yönlendiriliyor ve denetleniyor. Ancak organik tarım uygulamalarının yönlendirilmesi ve denetlenmesi ile ilgili işlemler ticari faaliyet kapsamında olması bu alanda sorunlara yol açıyor. Sertifikalandırma işlemi ticari bir faaliyet olduğu için havza ölçeğinde organik tarım uygulaması yapılamıyor. Sertifikasyon için ücret ödenen şirketlerin organik tarım denetimlerini yapıyor olması organik tarım uygulamaları ile ilgili nitelik sorunlarına işaret ediyor. 

Organik tarım uygulamalarında rehberlik ve sertifikasyon işlemlerini yerel yönetimler ve tarım ilçe müdürlükleri tarafında yapılması, yürütülen çalışmaların bilimsel ve sistematikliği açısından gereklidir.


Organik tarım uygulamalarında rehberlik, sertifikasyon ve denetim işlerini yerel yönetimler ile tarım ilçe müdürlüklerinin üstlenmesi en uygun yaklaşım olacaktır. Kamu kurumlarının bu alanda rehberlik işlevini üstlenmesi sağlıklı beslenmeyi güvence altına alınması açısından gereklidir. Kamu kurumlarının denetimi altında yapılacak organik tarım uygulamaları haksız rekabeti önleyeceği gibi süreç içerisinde iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılabilmesi açısından da önemli olacaktır.

Deniz Akgün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder