2 Haziran 2022 Perşembe

Çocuklarda süt tüketimi yetersiz

Ülkemizde çocuklarda süt tüketiminin yetersiz olduğu eskiden beri belirtiliyor. 2021 yılı sonlarından itibaren yaşanan ekonomik çalkalanma sürecinin süt ürünleri fiyatında yol açtığı çarpıcı artışın bu durumu daha da kötüleştirmesi söz konusu olabilir.

Çocukların ve gençlerin,  her gün  2-4 porsiyon süt ve ürünü tüketmesi öneriliyor. Bu miktarda süt tüketimi özellikle kalsiyum olmak üzere bazı besin öğelerinin yeterli düzeyde alınması için gerekli.  Ancak Türkiye Beslenme Rehberi 2015 verilerine göre ülkemizdeki 18 yaş altı nüfusun %74'ünün süt ve süt ürünlerini tüketiminin kalsiyum alımı açısından önerilen miktarın altında olduğu belirtiliyor. (Grafik1)

Grafik 1: Yaş gruplarına göre toplumda süt, yoğurt ve peyniri önerilen miktarın altında, öneriler düzeyinde ve üzerinde tüketenlerin oranı 


18 yaş altı nüfusun %74'ünün süt ve süt ürünlerini tüketiminin kalsiyum alımı açısından önerilen miktarın altında 


Kalsiyumun besin grupları içindeki temel kaynağını oluşturan süt ve süt ürünlerinin günlük olarak tüketilmesi çocuk ve gençlerde kemik ve diş gelişimi açısından son derece önemlidir. Süt ve süt ürünlerinin 18 yaş üzerinde de düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. İleri yaştaki kişilerde koroner arter hastalığı, inme, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz, kolon kanserinin önlenmesi ve vücut ağırlığının kontrol altında tutulmasında diyetteki süt ve süt ürünlerinin yeri önemlidir. 

Kaynak:
1. Türkiye Beslenme Rehberi 2015

Deniz Akgün
Halk sağlığı uzmanı




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder