3 Haziran 2022 Cuma

Gıda krizine karşı tanzim satış marketleri yeniden oluşturulmalı

Gıda ürünlerinin fiyatlarının kontrol edilmez şekilde yükselmesi toplumun sağlıklı beslenmesinin önüne engel olarak çıkıyor. Derinleşen gıda krizine karşı tanzim satış marketlerinin yeniden kurulmasının gündeme gelmesi gerekiyor.

Gıda fiyatlarının her geçen gün arttığı bugünkü koşullarda gıda güvenliğini sağlayabilmek için 1970'li yıllarda oluşturulmaya çalışılan tanzim satış mağazaları modelinin tekrar gündeme gelmesi gerekiyor. İzmir Belediye Başkanı İhsan Alyanak, halka ucuz et, sebze-meyve yedirmek için 1973’te “Tanzim Satışlar Müdürlüğü’nün (Tansa)” çatısı altında, “Tansa” adıyla mağazalar açmaya başlamıştı. Ancak daha sonraki dönem de halka ucuz gıda temini amacından uzaklaşılarak, diğer market zincirleri ile işbirliği yapılmış ve tanzim satış mağazaları yeni bir market zinciri olarak TANSAŞ'lara dönüşmüştü. 

Sağlıklı ve ulaşılabilir gıda temini 

Gıda krizinin köklü çözümü için ülkemizde tarımsal üretimin yeniden ayağa kaldırılması gerekiyor. Yüksek girdi maliyetleri ile başa çıkamayan ve giderek üretimden uzaklaşan küçük çiftçilerin yeniden üretime dönebilmesi için yerel ve merkezi kamusal destek mekanizmalarının oluşturulması önemli. Bunun için çiftçilere agroekolojik yöntemlere geçişe yönelik zirai teknik destek; tohum, gübre, ilaç desteği; üretim ve tüketim kooperatiflerinin geliştirilmesi ile tanzim satış mağazaları gibi gıda ürünlerinin topluma piyasadaki fiyatların altından ulaştırılmasına yönelik adımların atılması gerekiyor. 

Artan gıda fiyatlarına karşı piyasa fiyatlarının altında gıda satışı yapan mağazalar yoluyla toplumun gıdaya ulaşmasını güvence altına alma düşüncesi yakın geçmişte ülkemizde ve dünyanın bazı ülkelerinde gündeme gelmişti 

Artan gıda fiyatlarına karşı piyasa fiyatlarının altında gıda satışı yapan mağazalar yoluyla toplumun gıdaya ulaşmasını güvence altına almak için 1970'li yıllardaki tanzim satış mağazalarının yanı sıra yakın geçmişte Venezüella'da da gündeme gelmişti. Yeniden oluşturulacak tanzim satış mağazaları aracılığıyla yerel olarak üretilen ürünlerin yakın bölgelere dağıtılmasını hedefleyen ve öncelikle sağlıklı yerel tarım ürünlerine ulaşılabilirliğin arttırılmasının hedeflenmesi gerekiyor. Aksi takdirde derinleşen gıda krizinin sağlık sorunlarına dönüşen sonuçlarıyla karşılaşmamız kaçınılmaz.



Deniz Akgün
Halk sağlığı uzmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder