21 Eylül 2022 Çarşamba

Süt hırsızı Thatcher

Margaret Thatcher'a İngiltere'de okul çağı çocuklarına ücretsiz süt dağıtımı programını durdurduğu için süt hırsızı lakabı takılmıştı. Uygulanan neoliberal politikaları sorgulamadan öğrencilere okulda ücretsiz yemek verilmesiyle ilgili tartışmalar inandırıcı olmuyor.

Basında çıkan habere göre CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, öğrencilerin beslenme sorununa ilişkin TBMM Başkanlığı’na yasa teklifi sundu. Teklifle, resmi tüm örgün eğitim kurumlarındaki öğrencilere ve eğitim çalışanlarına ücretsiz öğle yemeği ve içme suyu verilmesi önerildi. Bu girişim İngiltere'de 1940'dan sonra gündeme gelen ve kötü beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının önüne geçilmesi amacıyla uygulanan okul sütü programının başına geleni hatırlatıyor. Margaret Thatcher okul sütü programının pahalı olduğu gerekçesi ile durdurmuş ve bu nedenle kendisine süt hırsızı lakabı takılmıştı. 

Okula giden çocuklara devlet tarafından ücretsiz yemek dağıtılması yaklaşımı neoliberal politikaların sorgulanmasını gerektiriyor. 


Neoliberal politikaların yol açtığı işsizlik, yoksulluk ve bağlı sosyal sorunların, bu politikalar değiştirilmeksizin çözüme kavuşturulması olanaklı değil. Türkiye devasa sosyal sorunlarla birlikte girdiği seçim dönemine sosyal sorunları, sosyal yardımlarla çözeceğini vaat eden iktidar ve muhalefet bloklarıyla hazırlanıyor. Oysa Öztin Akgüç'ün çok yerinde belirttiği gibi "kapitalist düzenin ekonomik yapısı, kurumları ile sosyal demokrat düzen kurulamaz. Ekonomik yapıyı, kurumları değiştirmeden, sosyal demokrasinin, özgürlük, eşitlik, dayanışma, çevre korunması, adil gelir dağılımı, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi kamusal hizmetlerin yeterince ve kaliteli üretilmesi amaçları gerçekleştirilemez." (1)


Kaynak: 

1. Öztin Akgüç. Sosyal demokrasi ekonomi yapısı. www.cumhuriyet.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder